Asiye Designs

Facebook Creator Studio - Basis tutorial

21 / 06 / 2021

Hoe fijn zou het zijn als je niet hele tijd hoeft na te denken om een bericht te posten op social media? Dat je er misschien 1 keer in de week een planning maakt en dat alles automatisch voor je wordt gedeeld? Dat klinkt toch super handig?

Nou ik kom je hier vertellen dat dit mogelijk is! Via Facebook Creator studio kan je posts tegelijk delen op Instagram & Facebook! Je kan er je statistieken inzien en je berichten in vooruit plannen!

In de video hierboven leg ik uitgebreid uit hoe je gebruik kan maken van dit platform. Heb je niet zoveel tijd? Dan heb ik de video hieronder dat ongeveer 10 minuten duurt. Als je liever wilt lezen en de stappen op jouw tempo wilt uitvoeren kan je verder lezen in dit blog bericht. 

01. Professioneel Instagram account

We beginnen bij Instagram. Wanneer je een account aanmaakt is dit meestal een prive account. Dit moeten wij eerst nog omzetten naar een professioneel account. Namelijk: Een Bedrijfsaccount of een Makersaccount. 

We gaan hiervoor naar:

 1. Jouw Instagram profiel
 2. Je klikt op profiel bewerken
 3. Onderaan zie je in het blauw staan: Overschakelen naar een professioneel account. Hier klikken wij op.
 4. Vervolgens klik je op doorgaan tot dat je bij het scherm Categorie komt.
 5. Kies uit de lijst de categorie dat bij je account past.
 6. Daarna zie je onder je gekozen categorie staan: Weergeven op profiel. Deze optie activeren wij door ernaast op het rondje / de toggle te klikken
 7. Klik op: Klaar
 8. Nu kies jij of je een Makers account hebt of een Bedrijfsaccount. Beiden accounts kunnen gebruik maken van Facebook Creator Studio. Daarna klik je op volgende.
 9. Gefeliciteerd! Je hebt nu een professioneel account op Instagram! De stappen die ze willen dat je doet mag je doen, maar kan je ook overslaan door op het kruisje rechtsboven te klikken.

02. Facebook pagina

Om een Facebook-Pagina te kunnen maken heb je een Facebook account nodig. Heb je dit nog niet? Dan kan je een account aanmaken op www.facebook.nl

Wanneer je een account hebt kan je via Facebook op de computer een pagina maken. Maar dit kan ook direct via de Instagram app zelf! Dit vertel ik jou hieronder.

We gaan hiervoor naar:

 1. Jouw Instagram profiel
 2. Je klikt op profiel bewerken
 3. Onderaan zie je staan:  Pagina en ernaast Koppelen of maken
 4. We klikken hier vervolgens op en krijgen een popup te zien
 5. Je krijgt 2 opties: Facebook-Pagina maken of Bestaande pagina koppelen. Als jij al een Facebook pagina hebt kan je ervoor kiezen om te koppelen. Dan log je in op je Facebook account en selecteer je de pagina. In dit voorbeeld kiezen wij voor Facebook-Pagina maken.
 6. Als je al bent ingelogd op de app op je mobiel ben je automatisch aangemeld. Zo niet dan voer je je inloggegevens van je Facebook account in.
 7. Klik onderaan verder op: Doorgaan
 8. Je klikt daarna op: Ja, instellen voltooien.
 9. Vervolgens maakt Instagram tegelijk met Facebook een Facebook-Pagina voor je aan. Dit zal dezelfde gebruikersnaam en categorie hebben als jouw Instagram.
 10. Top! Je hebt de Facebook pagina gekoppeld met je Instagram account!
 11. (Krijg je de Facebook-Pagina niet te zien? Sluit de app en open Instagram opnieuw. Soms duurt het synchroniseren wat langer.)

03. Facebook Creator Studio

Wanneer je een professioneel Instagram account met je Facebook-Pagina hebt gekoppeld kan je tegelijk posten! Dit kunnen wij doen via Facebook Creator Studio. 

We gaan hiervoor naar:

 1. De website: https://www.facebook.com/creatorstudio/home 
 2. Je logt in via: Aanmelden via Facebook. Log in met je Facebook account.
 3. Na het inloggen zie je bovenaan twee iconen. 1 Facebook icoon en de ander een Instagram icoon.
 4. Klik op het Instagram icoon.
 5. Druk op de knop: Je account koppelen.
 6. Log vervolgens in met je Instagram account en klik op: Doorgaan als (jouw gebruikersnaam)
 7.  De accounts zijn nu ook via Facebook Creator Studio goed aan elkaar gekoppeld!

04. Posten & Inplannen via Facebook Creator Studio

Nu kunnen we echt beginnen! Alle accounts zijn aan elkaar gekoppeld waardoor wij tegelijk kunnen posten voor Instagram en Facebook. De posts plaatsen wij via de computer en niet meer in de app.

We gaan hiervoor naar:

 1. De website: https://www.facebook.com/creatorstudio/home en logt in via de Facebook login knop.
 2. Je klikt op het Instagram icoon.
 3. Aan de linkerkant zie jij een blauwe knop met: Bericht maken.
 4. Hier klikken wij op en dan krijg je twee opties te zien: Instagram-overzicht en IGTV. Wij kiezen hiervoor op Instagram-overzicht.
 5. Aan de rechterkant verschijnt een pop-up / overlay met: In Instagram-Overzicht plaatsen
 6. Je kan hier de caption toevoegen bij: Schrijf je bijschrift, accounts taggen, hashtags en emoji’s toevoegen.
 7. Onderaan zie je locatie toevoegen als je dit wilt delen.
 8. Daar onder zie je een grijs vlak met inhoud toevoegen. Klik op + Inhoud toevoegen
 9. Vervolgens kies je voor: Van bestandsupload. De computer opent de mappen en jij kiest vanuit hier de foto of video (van maximaal 1 minuut) die je wilt plaatsen op Instagram en Facebook. 

10. Je kan meerdere tegelijk toevoegen. Anders kan je als je naar boven scrollt weer + Inhoud toevoegen om meer foto’s of video’s toe te voegen.

11. We zijn bijna klaar! Omdat wij de accounts met elkaar hebben gekoppeld zie jij de optie: Op Facebook plaatsen. Om dit te activeren klik je op het licht grijze vierkant naast je Facebook-Pagina naam.

12. Naast je Facebook-Pagina naam zie je Publiceren staan. Je kan dit zo laten als je gelijk een bericht / post wilt delen. Zo niet klik je hier op en kies je voor Opslaan als concept of Planning.

13. Bij Planning kies je de datum en tijd wanneer je wilt dat een bericht / post wordt gedeeld. 

14. Onderaan zie je een blauw knop met: Publiceren. Hier klik je op als je gelijk op Instagram het bericht wilt delen. Zo niet klik je op het pijltje ernaast. Dan krijg je dezelfde opties zoals bij Facebook. 

15. Wanneer je tevreden bent klik je op Publiceren, Concept of Inplannen en je bent klaar! Je hebt nu geleerd hoe je berichten via de computer tegelijk voor Facebook en Instagram kan posten, waaronder inplannen! Wil je meer informatie over Facebook Creator Studio? Bekijk dan de eerste video van dit blog bericht voor meer uitleg.

Ik hoop dat de video’s en de blog jou heeft kunnen helpen met Facebook Creator Studio. Mocht je toch nog vragen hebben over dit onderwerp of Instagram, Adobe programma’s of WordPress websites? Stuur mij hieronder je vraag en ik zal mijn best doen daar ook een blog bericht over te schrijven met een video.

Ik wens je veel succes en een fijne dag verder!

Asiye Designs

Volg mij op YouTube om direct mijn nieuwste video’s te zien!

Meer lezen?

Bekijk mijn andere blogs die je misschien ook wel interessant vindt!

Heb je een vraag of een idee voor
een blog? Stuur het mij toe!

Stuur mij een bericht via info@asiyedesigns.nl of neem contact met mij op via het contactformulier!